
 
 
 
 

Administrative Ruling #2012-03 
Building Development Services 

Springfield, Missouri 
 
 
 
Pursuant to General Ordinance 5985, Sub-Article V, Chapter 36, Article III, Land 
Development Code, the following ruling is hereby made in order to clarify the field 
testing requirements of fire rated door for proper closing and latching. 
 
Code Reference: International Building Code Sections 716.5.9 Door closing and 

716.5.9.1Latch required. 
 
The issue of how to test for proper closing and latching has been discussed with the fire 
department, as well as other building officials, locally and out of state.  There is no 
standard test methodology for inspecting fire rated door closer and latch requirements.  
Based on this research, the following procedure will be used when testing the closing 
and latching of a fire rated door. 
 
The door shall be opened to a point where the door is approximately at a 45 degree 
angle to the door frame and then released.  If the door closes and latches without any 
further assistance it shall be deemed to meet the code requirements for self-closing and 
latching. 
 
 
 
 
___________________________   _________________ 
Chris Straw, Director     Date 
Building Development Services    


